Oldtidens scener

Oldtidens scener Image

Oldtidens scener

Moderne tider medfører også muligheder inden for alt fra effekter til lyd, men det betyder langt fra, at oldtidens scener ikke havde dette. Især amfiteateret, hvor mange er blevet bevaret for eftertiden, er kendt for at have en fantastisk akustik, der har sikret, at alle tilhørere har kunnet være med og høre hele stykket, uanset hvilken plads de har haft.

Amfiteatret er en af de første reelle scener, der har budt på det, som det moderne teater også er kendt for – nemlig akustikken.Pludselig var det muligt for skuespillerne at tale til hele publikum, og samtidig blev der skabt et lille rum på scenen, hvor det var muligt at skifte kostymer og masker.

Det gjorde teateret mere levende, og mange af de spændende skuespil, der blev til i datiden, bliver både fortsat læst og opført, og mange af historierne er så universelle, at de fleste kan nikke genkendende til dem.

Giv dem brød og cirkus

Den oprindelige sætning er taget fra satire og lyder “panem et circenses”, der direkte oversat betyder brød og teater. Det er politisk satire fra det gamle Rom, men der er også den dag i dag stor sandhed i de gamle ord.

Mennesker vil gerne underholdes, og de vil også gerne have mad i maverne. Teater en en god del af denne underholdning, men i satirens navn påpeges det, at livet er mere end de to ting. Bliver underholdningen fuldt af gratis mad, glemmer befolkningen alt andet, idet deres behov er opfyldt.

De teaterstykker, der blier opført, kan have mange forskellige temaer, og der er mange, der er lavet alene for underholdningens skyld. Men der er lige så mange, der har politiske toner eller andet, som skal få tilskueren til at tænke. Det er en scene, der er skabt til mere end bare underholdning.

Vær altid kritisk

En positiv udløber af denne tanke er, at det altid er tilladt at være kritisk overfor den underholdning, der bliver præsenteret. Et teaterstykke må gerne fortælle en god historie – eventuelt med en morale – og den skal samtidig præsenteres godt.

Der er ikke den store risiko for, at et teaterstykke vil skabe en revolution nu om dage, men heller ikke at et teaterstykke i sig selv vil lulle os alle i søvn, så vi glemmer de vigtige ting for vores samfund.

Forfatter | malou Comments | Kommentarer lukket til Oldtidens scener Dato | april 12, 2018

categories & tags

lovebond-lite