Teater verden over

Teater verden over Image

Teater verden over

Lige siden mennesket har været i stand til at stå oprejst, har der været opført teater på den ene eller anden måde. Da de første eksemplarer af homo sapiens samlede sig i hulerne og sad ved lejrbålet, blev der opført skyggespil, og verden over har man mange forskellige vidnesbyrd om de forskellige former for teater, der er blevet optrådt med.

I Europa var der teater mange forskellige steder og så langt tilbage, som der har været skrevet om, har der altid været nogen, der har stået på en scene og fremført monologer, udspillet tragedier eller kærlighedsscener til ære for et betalende publikum.

Teater og kultur

Der er de færreste, som ikke kender til de gamle skuespil skrevet af den engelske barde William Shakespeare. Hans stykker blev nedfældet for over 500 år siden og opføres stadig over hele verden hver dag.

Tager du til Japan, er de skuespil, som er blevet opført i århundrede kendt som kabuki. Et skuespil blandet med mimekunsten, hvor skuespillerne alle er mænd, sminkede hvide i ansigterne og med en makeup, som er meget overdrevet for at vise det er en helt anden verden, der er på scenen.

Andre steder i verden er teater altid forbundet med sang og med dans, som du eksempelvis ser det i Indien. Her er det næsten altid bundet op på den måde, og det er en genre, som først meget senere er kommet til Europa og resten af verden.

Fællestræk gennem historien

En af de ting, der i mange år dog har været til fælles mange steder i verden, er, at det var mænd, som spillede alle roller på teatret. Der var ikke plads til kvinder og i mange lande var det simpelthen forbudt for kvinder at stå på scenen. Det er først langt oppe i historien, at der er blevet plads til kvinder i teatrets verden.

Teaterforestillinger som har i mange år været en del af de markeder, der har præget hele Europa. Der har været mange omrejsende teatertrupper, som har turneret og optrådt på markeder og i mindre byer.

Så langt tilbage som i middelalderen, har man kunnet spore de rejsende teatertrupper, som har optrådt, så historiebøgerne fortæller os, at traditionerne for skuespil findes over det meste af Europa.

Hoffet havde ofte egne skuespillere og selvfølgelig forskellige narre og andre kunstnere, som underholdt dem, når de var forsamlet i de store haller. Om det er teater i den klassiske forstand må andre vurdere, men det er underholdning i samme skuffe, som alt andet der foregår på en scene med det formål at give masserne underholdning.

Teater lever i dag i bedste velgående, men er under skarp konkurrence fra de moderne medier som tv, biograf og internettet.

Forfatter | malou Comments | Kommentarer lukket til Teater verden over Dato | maj 25, 2018

categories & tags

lovebond-lite