Teater midt i byen

Teater midt i byen Image

Teater midt i byen

Der er ikke noget så skønt som at gå i teatret. Over hele Danmark er der rige muligheder: De store provinsbyer har deres egne, faste teatre – for eksempel Aarhus, Aalborg og Odense – og i mange mindre provinsbyer kommer turnéteatre hvert år på besøg. For eksempel Det Danske Teater, som har givet rigtig mange beboere i provinsen gode og opløftende teateroplevelser.

Mange har i dag i deres erindring en hel billedvæg med rammer i 50×70, hvor scener fra de mange teaterforestillinger er gemt i hukommelsen.

Fra det lille teater til Grønnegade

Det, som vi i dag kender navnet Grønnegadeteatret, var tidligere kendt som

det lille teater, men i dag er det nye navn bærende for teatret,

Årsagen til, at det hedder Grønnegadeteatret, er, at det holder til i den gamle kaserne i Grønnegade. Det er et egnsteater, som dækker Næstved og omegn. Repertoiret er bredt, for det er teatrets mission at ramme et så bredt publikum som muligt.

Lokalt teater

Grønnegadeteatret er ét blandt flere lokale teatre, som opererer på mere eller mindre professionelt niveau. Der har blandt andet været Det Lille Teater i Gråsten, som blev ledet af Arne Åbenhus. Over hele landet har entusiaster med lyst til teater spredt glæde – både blandt dem, der havde en skuespiller i maven, og dem, der kunne nyde de forskellige forestillinger, der kom ud af anstrengelserne.

Ud af Det Lille Teater i Gråsten sprang blandt andet skuespilleren Lars Thiesgaard, som efterfølgende blev uddannet som professionel skuespiller ved teaterskolen i Odense og i dag er en af de bedste inden for dubbing af stemmer og instruktion af tegnefilm. I mange år har han været fast engageret til Disneys danske produktioner.

Historien

Teatrene, som vi kender dem i dag, udspringer af en gammel tradition med gøglertrups, der rejste rundt og underholdt – mest ved hofferne, men senere også ved markeder og andre steder, hvor folk var forsamlet.

Siden blev det til faste teaterensembler, som de lokale fyrster ansatte. En tradition, som har levet helt op til moderne tid – i Danmark for eksempel på Tranekær Slot på Langeland, hvor greven byggede en teaterbygning, som omrejsende ensembler optrådte. En stor luksus, som da heller ikke findes ret mange steder i dag.

Idag er livet på teatrene noget, som mest drives af det offentlige. Mange steder sker det med bistand fra fonde og frivillige, som på Grønnegadeteatret.

Det ægte engagement

Teatret er et forum for det ægte engagement. Her trives de store følelser, og det er ikke bare på scenen, det sker. Også bag scenen er der ikke så sjældent både skærmydsler og det modsatte, og det er nok en forudsætning for, at spillet på scenen kan være ægte, fyldt med patos, følelser og dramtik – alt det, der er teatrets nerve.

Forfatter | malou Comments | Kommentarer lukket til Teater midt i byen Dato | oktober 19, 2018

categories & tags

lovebond-lite